Neden Yazdım

Genel dünya tarihi görüşüne göre insanlık yaklaşık 7 bin yıl öncesinde artık değer yaratan tarım üretimine ve yerleşik düzene geçmiş, devamında da anıtsal nitelikte yapılar yapmıştır. İngiltere de Stonhenge ve Mısır'da ki piramitler ( M.O. 3 bin civarı) bu yerleşik hayat sonrası yapılan anıtlardır.

Buraya kadar olan bilgiler Urfa'nın 20 km kadar güneyinde keşfedilen Göbeklitepe ye kadar doğru kabul ediliyordu. Ancak Göbeklitepe günümüzden 12 bin yıl ve Stonhenge ile piramitler den ise yaklaşık 7 bin yıl öncesine ait bir yapı. Dolayısı ile insanlık tarihi ile ilgili ilk paragraftaki bilgi yeniden yazılıyor.
Şimdi bunu öğrenmek bireysel günlük hayatımızda nasıl bir değişiklik yapar? Hiç bir değişiklik yapmaz. Ancak bu bilgiye ulaşmayı sağlayan dünyayı ve hayatı anlama ve keşfetme duygusu ile bazı uluslar geçmişte yeni kıtaları ve günümüzde de gezegen ve evreni keşfediyor. Bu keşifler ve kullanımları da uluslar arasındaki refah farkını belirliyor. Mesela gen biliminin ilerde kişisel kullanıma sunulması ile doğum öncesinde çocuğunun fiziksel, zihinsel ve belki başka özelliklerini de belirlemek isteyecek ebeveynler bir servet ödemek durumunda kalacak.
Aslında bu dünyayı keşif ve anlama merakı bir yerde vergi ödemek gibidir
Bireysel olarak sadece siz vergi ödemezseniz devlet için çok önemli bir kayıp olmaz. Ancak tüm toplum aynı davranışı sergilerse o devlet çöker.
Tabii verginin nereye harcandığı gibi merakında neye yönelik olduğu da önemlidir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)