Kitap Okumada Keyifli Anlar

Dan Brown'un kitaplarını okumayı severim. Şu ana kadar çıkarmış olduğu tüm kitapları okumuşumdur.
Kitapları türü gereği edebi bir dil taşımasa da kurgusu güzeldir ve benim gibi orta düzey bir okurun mutlak şekilde öğreneceği bir şeyler çıkar. Mesela Kayıp Sembol'de en ilgimi çeken bilgilerden biri Washington da Beyaz Saray dan daha yüksek hiç bir binanın yapılmasına izin verilmediğidir. Muhtemelen bu bilgi bizim gibi imar rantı konularının pek gündemde olmadığı ülke okurlarına pek bir şey ifade etmemiştir. Birkaç yıl önce çıkardığı Inferno'da ise J.F. Kennedy'nin Atatürk hayranı olduğundan bahseder. Kennedy aslında bunu Atatürk'ün ölümünün 25. Yılı için kendi sesi ile kaydedilen bir konuşmasının 10 Kasım 1963 te radyoda yayınlanması için Türkiye ye göndermesi ile de göstermiştir (kaydı "Kennedy Atatürk' ü Anlatıyor " diye aratırsanız YouTube dan dinleyebilirsiniz). Başkan ise malesef bundan sadece 12 gün sonra bir suikaste kurban gitmiştir. Elbette bu son bilginin öncekiler ile ilgisi yok.
Bu yazının konusu aslında kitap okuma anlarında yaşanılan birazda rastlantısal güzellikler.
Dan Brown'un son kitabı çıktığında almış ve o sıralarda da bir İtalya gezisine katılacaktım. Hayalim hikayelerin geçtiği şehirlerde kitabı okumaktı.
Gezinin Floransa ayağında rehberin anlatımı sonrasında serbest bıraktığı bir zamanda şehrin merkezi bir meydanında bulunan cafede birazda rituel olacak şekilde kahvemi yudumlayarak kitabımı kaldığım yerden okumaya başladım. Okuduğum bölüm tesadüfen Floransa da geçiyor ve Robert Langdon ( filmde Tom Hanks'in rolu) yanındaki ile beraber içinde oldukları binada peşindekilerden kurtulmaya çalışıyordu. Derken buldukları gözden uzak bir bölümden zemin katta yer alan ve ancak 1.5 metre yüksekliğinde bir kapıdan kaçarak "Via Della Ninna " caddesine çıkıyorlardı.
Tam o kısımda okumayı bırakarak yanımdan geçmekte olan garsona kitapta yazan caddenin neresi olduğunu sordum. Garsonun önümüzde duran binanın yan sokağını işaret ettiği an benim için okuduğun anı yakalamak adına unutulmazdı.
Kitap beyaz perdeye aktarıldı ve bugün ülkemizde de vizyona girdi. Henüz seyretmedim ama şayet aslına sadık kalırlar ise Langdon filmde seri bir şekilde aşağıdaki kapıdan kaçarak peşindekilerden kurtuluyor.
Her kitap insani biraz daha şekillendirir. Keyifli anlarla geçen okumalar ise yıllar sonra bile hatırlandığında mutluluk verir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)