Dergi Okumak


Ülkemizde okumak ile ilgili eksiklikten bahsedilirken genellikle kastedilen kitap okumak ve biraz da gazetedir. Dergi okumanın ise konusu bile geçmez bu serzenişte. Öyleki ülkede bir kişi günde 5 saat televizyon izlerken yilda ortalama kitap okuma süresi sadece 6 saattir. Oysa dergi okumanın istatistiki bile yoktur, o kadar kıyıda kalmıştır yazılı medya kisminda. 
Ne güzel dergiler vardı ve halen var. Bir kitapçıya girdiğinizde dergi bölümünde ekonomiden yemek kültürüne, edebiyattan bisiklete, tarihten teknolojiye ve daha bir çok alanda bir cok dergi vardır. Ama malesef bunların bir çoğu yeterli ilgi olmadığından varlık savaşı verir ki geçmişte kapanmak durumunda kalan dergilere şahit olmusuzdur. Son ornegi bu sene içerisinde kapanan Geo dergisidir ve yine bu sene #Tarih dergisi de 19 sayısında yeterli okur ilgisi olmadığından kapanacağıni aciklamisken (aylık tirajı sadece 12 bin idi) sanırım tarih alanındaki büyüklerin devreye girmesi ve desteği ile yayınına devam edebilmektedir. 
Uzun sürelerdir çesitli dergiler alırım. Aşağıda Atlas in henüz ilk döneminden olan sayisini kapak olarak biraz efsane niteliğinde olduğu için saklarım. 
Diyeceğim o ki bir kitapçıya girdiğinizde mutlaka size hitap edecek bir tanesi vardır ve alacağınız bir dergi ülkenin kültür denizine ilave bir damladır.

Resim: Atlas'ın arşiv olarak sakladığım 1994 Temmuz sayısı



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)