Adem' in İlk Eşi- Lilith

Müslüman dünyası olarak Adem'in eşini Havva olarak inanırız. Ancak bu coğrafyada değilde mesela Musevi dininin hakim olduğu bir yerde doğmuş olsak muhtemelen farklı düşünecektik.
Musevi kitaplarından Talmud'da Adem ile beraber bir dişi yaratıldığı anlatırken daha sonra ise başka bir bölümde Adem'in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığı geçer. Yani aslında yaratılan iki ayrı dişiden bahseder.
İbrani mitolojisinde yine Adem ile aynı anda yaratılan dişinin Lilith olduğu ve aynı anda yaratıldığı için kendisinin O'nun ile eşit olduğuna inandığı geçer. Sonrasında ise Lilith bunu kabul etmeyen Adem'e isyan eder, O'ndan kaçar ve Tanrı' nın gizli adını ( 100. ad) söyleyerek Dünya'ya gelir. Arada olanlara girmeyelim ama bu esnada dünyada çocukları olmuştur ve O'nu geri getirmeye gelen melekleri (Senoy, Sansenoy ve Semangelof) red eder. Bu sefer melekler geri dönmesi için her seferinde bir çocuğunu öldürmeye başlarlar. Lilith ise bunun karşılığında Adem'in soyundan gelen çocuklardan erkekleri 8. güne, kızlar da ise 20. güne kadar, meleklerin adının yazılı olduğu bir levha taşımadıkları durumda öldüreceğini söyler. Belki de ibranilerde soy bu nedenle anneden gelir. Yani kimin çocuğusun, Havva'nın mı Lilith'in mi?
Eski Sümer'de Lil, fırtına ve rüzgar anlamına gelirmiş. Babil-Asur kökeninde ise Lilitu "rüzgar hayaleti". İbrani kökende ise Laila ( sanırım Reina'nın eski isimlerinden biriydi bu) yine gece anlamındadır. Arapçada ve bizde ise bunu Leyla olarak biliriz. Bu isimler Lilith adı ile bağdaştırılır ve sonuçta isim aslında "gece meleği" olarak tercüme edilebilir.
Gece meleğidir ama sonuçta Tanrı buyruğuna karşı geldiği için Musevilik (ve de Hristiyanlık' ta) pek hoş gözle bakılmaz. Ortacağ döneminde şeytan ile işbirliği yaptığına ve havada da uçma becerisine sahip olduğuna inanılan cadı avları başlar mesela. Tasvirlerde Lilith açık tenli ve kızıl saçlı olarak anılır. Cadı avlarındaki tasvirlere yakın geldi mi size de?
Yunan mitolojisinde de benzer bir hikaye geçer. Hera, kocası Zeus ile aşk yaşadığına inandığı Lamia'yı cezalandırır ve bir canavara dönüştürür. Çocuklarını da öldürür. Lamia da öç almak için diğer kadınların çocuklarını kaçırarak onların hayatına son verir. İşin ilginç kısmı cezayı veren Hera Yunan mitolojisinde kadın ve evlilik tanrıçası olarak bilinir.
Şimdi bize ne bu efsanelerden, mitolojilerden diyebilirsiniz.
Türklerde temelinin şamanizme dayandığına inanılan Alkarası olarak bilinen bir yaratık vardır. İnanışa göre bu yaratık zarar vermesin diye lohusa kadını yalnız bırakmamak, yüzünde kırmızı bir bant, taç, örtü bırakmak, ışıkları sürekli yakmak, yeni doğan çocukların yanına bıçak yada makas koymanın gerekliliğine inanılır.Yeni doğan çocukların evin dışına çıkması için bu yüzden mi 40 gün beklerlermiş bilmiyorum.
Yani hepimiz geçmişten gelen adetleri bir şekilde yaşıyoruz. Ama bu ne kadar eski ve kimlerin geçmişinden geliyor tam bilmiyoruz.
Bu arada Havva'nın kaburga kemiğinden yaratıldığına inanırız. Peki Lilith neden mi yaratılmıştır?
Adem gibi topraktan........



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)