Shakespeare ve Kültür

2016 yılı Shakespeare' in ölümünün 400. yıldönümü. Başta İngiltere olmak üzere bir çok ülkede bu yıl Shakespeare yılı olarak kutlanıyor.
Gerçekten böyle biri yaşadı mı yada o eserleri gerçekten o mu yazdı konusunda tarihçiler arasında tartışmalar vardır. Ama bizim konumuz o değil. Ayrıca kutlaması yapılan bir şeyin keyfini bozmak doğru da değil. Bu bölümü yazının okurları içinde tartışmayı bilenleri sakinleştirmek için yazdım:)
Shakespeare ile tanışmam çocukluğumda seyrettiğim bir film ile oldu. Tabii o zamanlar ne kendisini ne de filmin ona ait bir oyundan uyarlama olduğunu bilmiyordum. Film Hırçın Kızdı ve çocuk hafızamda oynayanı nedense Sophia Loren diye hatırlıyorum ama Elizabeth Taylor mis.
Konusu evlenme çağına gelmiş olan 2 kız kardeşten biraz asi ve kesinlikle evlilik gibi bir niyeti olmayan, kendi özgürlüğü içinde yaşamayı hedefleyen büyüğünü anlatır. Babası ise onun birisi ile evlenmesi konusunda kararlıdır. Evlenmesi istenilen adam da aynı şekilde dik başlı, otoriter ve kızı kendince yola getirmeye çalışan biridir. Film( oyun) ikisi arasında ki atışmalar ile geçer. Sonunda ise kız itaat etmektense intihar etmeyi seçer.
Filmin sonunda ķızın sanki artık boyun eğmis gibi bir tavırla adamın yanına gelmesi, adamın yüzünde ki galibiyet gülümsemesi ve tam o anda Hırçın Kız ın kesik bileklerini adama uzatması halen aklımda.
Shakespeare' in bizde de şu an oyunlarının basılı olduğu kitapları ve sone olarak nitelenen şiirleri var. Bende olanı ise Soneleridir ve açar ara ara okurum.
Yüzyılları aşan eserler aslında dünya ortak kültür malıdır. Şu an Mevlana'nın hayatı Hollywood tarafından anlatılan bir filme bile konu oluyorsa biz neden Shakespeare'ı anmayalım.
Mangal sohbetlerini ve yemek öncesi güzel mezeleri severim. Ama KÜLTÜR sadece mangal KÜL' ü seyrederek yada meze TÜR' ü ezberleyerek olmuyor. Şayet ülkenin bu konudaki atmosferinde oksijen azalmasından dertli isek, kültürel varlıklara ulaşma ve anlama imkanına sahip sayısı belki pek fazla olmayan bizlere sanki biraz daha fazla sorumluluk düşüyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)