Aşılamayan ve Anlaşılamayan Deha- Nikola Tesla 2. Bölüm

Peki kimdir Tesla ?
1856 yılında Hırvatistan'da bir köyde Sırp bir ailede doğmuştur. İlk resimde (beraber kitap okunan) görülen ve şu an Belgrad'da müze olan yerde aslında hiç yaşamamıştır. Hayatının önemli bir bölümünü 1885 yılında göç ettiği Amerika'da geçirmiştir. Hayran olduğu ağabeyi çocukken ölmüş ve sonrasında ailesi kendisini korumak içgüdüsü ile aşırı hassas davranmaya başlamıştır. O kadar ki bizlerin şu an çocuklarımıza okuma alışkanlığı sağlamaya çalıştığımız bir zamanda ailesi ona gözleri bozulmasın diye kitap okumayı yasaklamıştır. Oysa rahip olan babasının güzel bir kütüphanesi, Petit Nikola'da ise karşı konulmaz bir okuma hevesi vardır.
Geceleri kitap okumasın diye ailesi bütün mumları söndürür ve saklar. O ise sabah annesinin uyanma saatlerine kadar odasının bütün ışık geçirebilecek köşelerini kapatarak kendi ürettiği mumlar ile kitaplarını okur.
Ne mi okur? Aslında herşeyi... Romanı, şiiri yani edebiyatı sever ve belkide bu sayede sonraki dönemde iyi bir konuşmacı da olur. Ama içlerinde kendisini en çok bir kitap etkiler. Josika isminde bir macar yazarın Abafi (Aba'nın oğlu) adlı romanıdır bu.
Bu roman sonrasında zaaflarına hükmetmeyi öğrenir. Mesela bir ara yakalandığı kumar tutkusunu bu kitaptan öğrendikleri ile terkettiğini söyler. Birgün kumarda elinde ne varsa kaybeder ama halen kumar oynama isteği vardır içinde. Annesi elinde bir tomar para ile yanına gelir. "Git eğlen "der " Sahip olduğumuz herşeyi ne kadar erken kaybedersen o kadar iyi olur. Birgün bunun üstesinden geleceğini biliyorum".
İşte o anda Tesla 'nın bahsettiği zaaflarını yenme becerisi devreye girer ve bir daha değil kumar oynamak, bu isteği bile tamamı ile yok eder içinde.
Şiiri de çok sever. En sevdiği şiir Jovanovic isimli bir Sırp tarafından yazılan Luka Filipov isimli şiirdir. Şiire ve Sırp tarihine göre Luka Filipov o dönem Plevne'de Osmanlı'nın Komutanı olan Osman Paşayı canlı esir alan Sırp komitacıların lideridir. Tesla bu ismi o kadar severki ABD'de kendisinin en yakın arkadaşları olan Johnson ailesinden Robert Johnson'a Luka Filipov ve eşine de Miss Filipov diye seslenir. Sevdiği şiiri onlar da okusunlar diye İngilizceye dahi çevirir.
Hayatını bilime adamış bir insan Tesla. Dahi olarak görüldüğü ve çevresinde bu dehanın soyunun devam etmesi için kendisine eş olabileceği düşüncesi ile tanıştırılan kadınların hiç biri ile ilgilenmemiş ve hayatı boyunca bekar kalmıştır. Kimbilir belki karşı cins ile ilişki ve evliliği de kendince bir zafiyet olarak görmüş ve engellemiştir. Hayatta en değer verdiği kadın annesidir. En değer verdiği canlılar ise otel odasında iken bile ayrılamadığı ve yanında beslediği güvercinleridir. Parasız kaldığı dönemlerde çalışanlarına ödeme yapamaz durumda iken bile sevgili güvercinlerine yem almayı ihmal etmez.
Dahilerin çeşitli takıntıları olur. Onun bir takıntısı da 3 rakamdır. Herşeyi mümkün olduğunca 3 rakamı ile düzenlemeye çalışır. Yemeğe otursa 3 yada katları kadar peçete alır. Ekmeğini bu şekilde böler, hatta lokmalar bile buna endekslenir. Bu rakamın hayatın temeli olduğuna inanır.
Ve 1943 yılının Ocak ayı içinde kaldığı New York otelinin 3327 numaralı ( 1109×3) odasında ölür. FBI hemen kamu güvenliği gereğince odasını arar ve notlarına el koyar. Daha sonra sanki birileri de onu tarih sahnesinden alır ve en azından bir süreliğine karanlıklara saklar.
Ama kendi ülkesinde bir ulusal kahramandır O. Belgrad'a indiğiniz havalimanı onun adını taşır. Yine kendi adına şehirde bir müze vardır çalışmalarını anlatan. Müzede en heyecanlı şey Tesla Bobini ile yapılan gösteridir. Salonda elinizde herhangi bir kablo bağlantısı olmayan florasan lambaların bobin çalıştığında nasılda ışıl ışıl parladığını görünce şaşırırsınız. Bir de ziyaretçilere ait anı defteri vardır orada. Sanırım bu tür şeylere milletçe açlığımızdan nerede ise yabancı bir dil bilmeden tüm defteri okuyabilirsiniz, çünki genelde türkler yazmışıtır. Bende milli ritueli bozmadım yazdım tabii:)
Tesla artık hayatımıza bu sefer ismi ile beraber giriyor. Hatta 2006 yılı Prestij filminde ( imdb puanı 8.5 olan harika bir film) David Bowie'nin oynadığı karakterden sonra 2017 de yeniden bu sefer tamamıyla onun hayatını anlatan bir film planlanıyor. Ama David Bowie'nin mi yada Tesla'nın kaderini mi paylaşmak istemezler bilinmez, halen asıl oyuncu bulunamıyor.
Kimbilir belki de Tesla'nın aşağıdaki resimde küre içinde yer alan küllerinden yeniden canlanması bekleniyor!
Not: Resimde Tesla ile nasıl karşılıklı kitap okumadı isek, O' da kitabını yıldırımlar altında okumadı. O resimde Tesla, yıldırımların ve kendisinin fotoğraflarını birleştirerek belki de tarihteki ilk fotomontajı yaptı.

Resim: Tesla'nın Belgrad'da ki müzede bulunan küllerinin yer aldığı küre


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kokular

Fatih Sultan Mehmet- Mehmet'in Hikayesi Devam- 2. Bölüm (2. Yazı)

Fatih Sultan Mehmet - Fatih'in Hikayesi 1. Bölüm ( 3. Yazı)